19 Haziran 2007 Salı

Yeniçağ dan

ERDOĞAN UMUT OLDU!
Teslimiyetçi icraatlarıyla Türk milletinin kâbusu haline gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak’taki Kürt unsurların gözdesi.

‘Endişemizi bitirdi’
BaŞbakan Erdoğan’ın sınır ötesi harekat karşısındaki isteksizliği Irak’ın Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Zebari tarafından takdirle karşılandı. Zebari, Erdoğan’ın “PKK sorunu önce içeride çözülmeli” açıklamasını cesaret verici bulduğunu belirtti.

Barzani’nin de tercihi
PeŞmerge lideri Mesut Barzani de bir süre önce, Fransız Le Monde gazetesinde yayımlanan demecinde, Türkiye’yle diyalog için Tayyip Erdoğan’ın lideri olduğu AKP’yi tercih ettiğini söyleyip, seçimi AKP’nin kazanması temennisini dile getirmişti.

Peşmergelerin umudu Erdoğan Türk milletinin tepkisini çeken icraatlarıyla Irak’taki Kürt unsurların gözdesi

Irak’ın Kürt Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türk ordusunun sınırdaki hareketliliğinden endişe duyduklarını söyledi. Zebari, Erdoğan’ın “PKK sorunu önce içeride çözülmeli” yönündeki açıklamasının da cesaret verici olduğu belirtti. CNN International’ın yayınına katılan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Irak’a herhangi bir askeri müdahaleye karşı olduklarını” söyledi. Zebari, Türkiye’nın terör örgütü PKK’ya ilişkin güvenlik kaygılarını “meşru” olarak nitelendirdi, ancak sorunun,Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizma çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini savundu.

Askeri eyleme girişilmesin
Zebari, “Türkiye’nin askeri yığınağına gelince, biz kesinlikle kaygılıyız. Bizim konumumuz, her türlü askeri müdahaleye karşı çıkmak. Çünkü bu, daha fazla şiddete ve istikrarsızlığa yol açacak. Dolayısıyla askeri eyleme girişilmemesi yönünde defalarca çağrıda bulunduk” ifadelerini kullandı. Hoşyar Zebari ayrıca, “Türkiye Başbakanının, terör örgütü PKK sorununa, başka ülkelerin sınırlarından içeriye girilmesinin düşünülmesinden önce Türkiye içinde karşılık verilmesi gerektiği yönündeki sözleri bizi cesaretlendirdi” diye konuştu.

Tercihimiz AKP
Peşmerge lideri Mesut Barzani bir süre önce, Fransız Le Monde gazetesinde yayımlanan bir söyleşide, Türkiye’yle diyalog için AKP’yi tercih ettiğini söylemişti. Barzani, sözde ’Irak Kürdistanı Başkanı’sıfatıyla yayımlanan söyleşide, Kerkük konusunda taviz vermelerinin söz konusu olmadığını, Türkiye’nin de bölgeye müdahale edeceğini sanmadığını dile getirmişti.

DTP ile koalisyon yapmam
Başbakan Erdoğan, dün akşam özel bir televizyon kanalında DTP’yle koalisyon yapmayacaklarını söyleyerek, “PKK’nın yandaşı hiçbir hareketle asla böyle bir şey yapmayız” dedi.

Barzani’ye soruşturma
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani hakkında soruşturma başlattı. Barzani ve ailesinin yurt dışında yaşaması ve farklı bir prosedür yürütülecek olması nedeniyle, başsavcılık ilk etapta soruşturmayı yürütecek savcılığı belirleyecek.

Hiç yorum yok: